Klar Tale

–          En metode til at fĂĄ det sagt pĂĄ ”den gode mĂĄde”

Kommunikation kan være en svær ting. Man kan tale forbi hinanden, man kan overhøre hinanden, man kan misforstå hinanden, man kan nære modstand mod hinanden og hold da op – der er mange muligheder for fejlkommunikation.

Ved stress, er man yderligere presset på sine ressourcer og dermed indskrænkes den gode kommunikation.

En god metode til at få det sagt er – KLAR TALE.

Metoden bestĂĄr af fire felter:

1.       Jeg observerer …

2.       Jeg tænker / føler…

3.       Vores værdier er…

4.      Jeg ønsker eller jeg har brug for…

 

Under punkt 1 er det vigtigt, at der ikke er tolkninger bag observationer. Vær helt nøgtern om dine observationer og brug kun konkrete eksempler.
Skriv tre observationer ned som du har brug for at kommentere pĂĄ.  “F.eks. i mandags kom du kl. 9.15 – mødet startede kl. 9.00. Ved vores afdelingsmøde i torsdags gik du midt i det hele for at tage din mobil. Jeg oplevede i gĂĄr at blive afbrudt, da jeg talte med økonomichefen”.

Her kan du så springe til punkt 3. ”Vores værdier i afdelingen er, at vi respekterer hinandens tid, at vi møder kl. 9.00 og har slukket vores mobiler under møderne”.

Punkt 2. ”Jeg tænker, at du er ny i afdelingen og blot ikke kender vores værdier, og det har gjort mig frustreret”.

Punkt 4. ”Derfor både håber og ønsker jeg, at du møder kl. 9 til vores afdelingsmøder i fremtiden og at mobilen er slukket under mødet. Hvilke oplevelser har du omkring dette?”

Fordelen ved KLAR TALE er, at værktøjet hjælper dig med at kommunikere, sĂĄ du bĂĄde anvender og træner din følelsesmæssige intelligens (jeg tænker/føler punkt 2). Det er en nøgtern kommunikation fordi du binder samtalen op pĂĄ konkrete eksempler du har oplevet (punkt 1). Desuden ridser KLAR TALE spillereglerne op igen (punkt 3 – værdier) og de fĂĄr et løbende virkelighedstjek. Til sidst sikrer KLAR TALE, at der er et fremadrettet fokus (punkt 4 – jeg ønsker) der er konstruktivt. Den anden part involveres ogsĂĄ, ved at spørge ind til hvad den anden oplever.

Det ser nemt ud, men skal trænes. Til gengæld er det en enkelt model med stor mulighed for godt output.