Ryd op i din stress

Hvad i ”alle-hule-helvede” har stress med oprydning at gøre? Tænker du.

Jeg har rigeligt at se til i forvejen.
Rigeligt at bekymre mig om.
Rigeligt i min hjerne.
Rigeligt i mit hjerte.
Hjælp, jeg er overbelastet og nu vil du have mig til at rydde op?

Rolig. Ikke alt på en gang. Tag det i etaper. Men jeg har lige læst en bog der rammer noget essentielt i forbindelse med stress.

 • Er du bundet til fortiden?
 • Eller ængstelig for fremtiden?
 • Savner du selvtillid ?
 • Savner du evnen til at kunne træffe gode beslutninger?

 

Bogen hedder ”Magisk oprydning” og er skrevet af den japanske oprydningsekspert Marie Kondo.
Hun kommer med en simpel og enkel metode til at komme ind til kernen af roderiet.

Vi begraver nemlig os selv i overflødige ting og hvad sker der så? Vi mister overblikket

Når du vil mindske stress handler det i høj grad også om at få skabt et overblik. En af grundene til at rod går os på er, at vi er nødt til at lede efter tingene, og nogen gange kan vi slet ikke finde det selvom vi leder og leder.
Når mængden er reduceret, kan vi overskue det.

Det handler også om at træffe beslutninger ud fra sine livsværdier.
At kunne beslutte hvad der skaber glæde for en selv.

Ved at rydde op efter Marie Kondos metode, sker der det effektive, at du bliver bevidst om hvad der skaber glæde i dit liv og du vil omgive dig med færre ting – men flere der giver dig glæde.
Det gælder helt fra sokker, til toppe, til Tupperware og til krukker.

I oprydningsprocessen lærer du dig selv bedre at kende (hvad vil jeg beholde og hvad vil jeg smide ud?) og du finder ud af, hvad du kan lide og hvad du kan give slip på.

Og netop det at kunne give slip – er en befrielse der mindsker stress

At være omgivet af færre ting der stresser.

Når du omgiver dig med ting der vækker glæde, påvirker det hele dit liv. Og automatisk bliver du bedre til at træffe valg og få større selvtillid. Det er da ganske gode bivirkninger.

How to do it?

Du kunne læse bogen, men den korte version er:

 • Se målet for dig. Hvorfor vil du rydde op? Skriv det ned og spørg igen hvorfor?
 • Smid ud efter et system. Du skal sortere i kategorier – ikke efter rum. Du skal samle alt fra dit hjem der har med en kategori at gøre. Alle skabe, skuffer, skur m.m. skal støvsuges i hver kategori.
 • Dvs. f.eks. overdele (trøjer, sweatre, t-shirts, uld bluser). Her tager du ALLE dine overdele uanset hvor de er i huset og lægger dem alle på gulvet. Samlet.
 • Så tager du HVERT ENKELT STYKKE TØJ I HÅNDEN (vigtigt at du MÆRKER det) og spørger ”Vækker det her glæde?” hvis ja, så gem – hvis nej så smid direkte ud i en sort affaldssæk.
 • Husk du vil gemme det der vækker glæde. Tænk ikke over om det er spild. Tænk over hvad tingen gør af godt for dig. Eller om den har aftjent sin værnepligt. Så sig pænt farvel og ønsk den godt på vej.
 • Rækkefølgen er vigtig. Du sorterer sådan her:
 • Overdele, underdele, tøj på bøjler, sokker, undertøj, håndtasker, tilbehør (tørklæder, bælter, hatte) Tøj til særlige lejligheder (badetøj, uniformer), sko.
 • Dernæst bøger, papirer (grundregel – SMID ALT UD med mindre det skal gemmes permanent, noget der er nødvendigt i en periode eller noget du bruger lige nu), småting, småpenge (et sted i huset ellers i din pung) ting med affektionsværdi og fotografier.Når du oplever friheden uden overskudslagre har du ikke lyst til fremover at hamstre.
 • Til sidst; væk med overskudslagre (200.000 vatpinde, ældre kosmetik), overskredet udløbsdatoer (madvarer). Giv overskudslagre væk til venner og familie – så du kommer til bunds en gang for alle. Ellers vil det tage dig årevis at få brugt dine overskudslagre.

 

Kasser alt der ikke vækker glæde, træf beslutninger ud fra dine egne værdier, så vil du ændre din tankegang og føle frihed i nuet. Oprydning kan være en fest.

Din bolig/kontor har nemlig indflydelse på din krop. Det skaber en udrensende effekt at rydde op. Det vil gøre dig gladere at være omgivet af ting du holder af.

Sæt i gang og oplev en ny frihed.

 

Juelehilsner fra Sanne Juel

Ps. Det er bedst hvis du starter om morgenen, mens du er frisk. Gå frem efter rækkefølgen. Sorter i kategorier og husk at få alt med på gulvet i hver kategori. Det tager tid – men efter ca. 6 måneder hvor du går slavisk frem efter rækkefølgen og FÅR smidt ud – er du i bund med dit hjem.