Taleskræk

Hjernen er en fantastisk ting.

Den virker fra det øjeblik, man bliver født og stopper først med at virke i det sekund,
man står på talerstolen.

Du slår på glasset og skal holde TALEN.
Du frygter det.

Talen til din kommende brud, talen til dine forældres guldbryllup, talen til din bedste vens 40-års fødselsdag, talen til din mors runde fødselsdag, talen til klassefesten – i det hele taget ”du skal stille dig op foran en masse mennesker og kommunikere et budskab eller følelser”.

Angstens sved. Plamager under armene. Drypsved på panden.

Tre former for taleskræk
Det kan handle om mange ting. Først er du måske utrænet og mangler at øve dig. Eller du lægger simpelthen for stort et pres på dig selv og tænker ”er jeg nu god nok?”.

Ofte er der tre former for taleskræk:

  1. Kognitivt – den måde du tænker, ytrer og agerer på i forbindelse med talen. Det er den psykiske del.
  2. Emotionelt – handler om dine følelser og din krop.
  3. Manglende færdigheder – du er utrænet og mangler metoder til at opbygge talen og træne dit sprog.

What to do about it?
Handler det om det psykiske aspekt og dine tanker, så må du snakke med dine irrationelle tanker og få dem banket I jorden. Tænker du f.eks. ”jeg klare det aldrig” – ”jeg kommer til at lave mange fejl” – så er det tid til omprogrammering i hjernen. Det gør du bedst ved at vende sætningerne om 180 grader og tale overbevisende til dig selv. ”Jeg klarer det” og ”Jeg gør det så godt jeg kan”.

Du kan også indøve nye sætninger som beroliger dig. ”Det tager kun 4 minutter” – ”Det er mennesker der kan lide mig, som jeg skal tale for” – og ”Jeg glæder mig til at få fortalt hvad jeg har på hjerte” – Gentag indtil du bliver rolig.

Visualisering er en anden metode. Forestil dig at du lykkes. At du klarer det godt. At tilhørerne klapper. At du smiler. At du har det godt. Forestil dig hvordan du er en succes. Og hvordan det føles.

Og så ØV DIG – øv dig. Sig talen højt og gennemprøv den foran et lille trygt publikum de første par gange.

Når din krop spænder op af angst – så er vejrtrækningsøvelser en gave. Det er nemlig umuligt at  føle frygt når du er afslappet. Så lær at kontrollere dit åndedrag. Tæl på indånding til 4 – hold vejret 4 (tæl imens) og pust ud gennem munden, mens du inden i hovedet tæller til 4. Du kan forestille dig at du skal trække vejret ind gennem et sugerør (husk at tælle til 4) og så puste ud og gøre din mave flad (hm) mens du igen tæller indeni dig selv. Gentag øvelsen flere gange, indtil dine skuldre sætter sig på plads væk fra ørerne.

Manglende træning handler om at få øvet sig.
At studere/researche, afprøve og lære. Lån bøger om at holde taler og få en god ven til at give dig feedback og så ØV dig igen og igen. Øvelse gør mester.

Det er naturligt at være spændt, men det må ikke spænde ben for at du kan udføre opgaven.
Har du store ambitioner – så lær at tage små skridt ad gangen og ros dig selv for de små fremskridt. ”Rom blev ikke bygget på en dag” – selv de store talere har skullet lære det.