”Vind med vilje” til jobsamtalen (part 2)

Den der har forberedt sig bedst har størst chance for at vinde….


Hvor bliver arbejdsgiveren bekymret?

Vend utryghed til tryghed for din kommende arbejdsgiver. Skynd dig at analysere situationen og få gjort dem trygge.

Det tydeligste eksempel er kvinder i 20´erne og 30´erne uden børn og med en kæreste. Arbejdsgiveren vil i ni ud af 10 tilfælde tænke; Hvornår skal hun på barsel?. Så, hvordan gør du dem trygge?

Du kunne vælge at tage fat om roden på problemet og sige;

Måske sidder I og tænker på om jeg bliver gravid og skal have børn indenfor den nærmeste fremtid. Der kan jeg berolige jer med, at det skal jeg ikke. Jeg er lige er blevet færdig med min cand. merc. og vil derfor i de næste 3-4 år give den fuld skrue på arbejdslivet. Jeg vil ud og bruge mine færdigheder. Jeg er dygtig og det vil jeg ud og bevise.

Hvis det halter på din motivation, og arbejdsgiveren kan fornemme noget, så er det DIG der skal lade det skinne igennem, at du brænder for jobbet og det er det du vil.

Fortæl hvorfor du søger jobbet uden at bruge floskler. Find på noget mere nuanceret at sige end: Jeg synes jobbet lyder spændende.Vær hellere meget konkret og sig “Jjeg er vild med tal og kan se controllerjobbet handler meget om deadlines og at være detaljeorienteret. Samtidig fornemmer jeg, at her er god trivsel på arbejdspladsen, med jeres dejlige åbne kontorer og den flade organisationsopbygning”.

Du kan vælge selv at fortælle om en lille udfordring du har (hvis de begynder at spørge ind til dine svagheder). Så forklar stille og roligt hvordan du tackler eller håndterer dinesvagheder eller der hvor der er mulighed for forbedringer. På den måde signalerer du, at du kender dig selv godt, og arbejder på forbedringer og er bevidst om evt. at spørge om hjælp indenfor et felt, eller få yderligere kompetencer.


Det store uhyggelige spørgsmål om løn

Den der siger beløbet først har tabt. Så sørg for at gemme lønspørgsmålet lidt af vejen i starten.

Her er et par muligheder på hvordan du kan svare, når du bliver spurgt om hvad du skal have i løn:

  • Hvordan ser lønpakken ud hos jer? (pension, mobil, ferie eller andet)
  • Hvad får andre i denne stilling, der har samme faglige baggrund og erfaring som mig?

Nogen gange kan det dog være svært at slippe helt uden om.

Og når du har forsøgt med ovenstående spørgsmål, er det vigtigt du har tjekket statistikker (se den nye løn beregner hos CA) og derfor er klar over en lønramme du vil spille ud med.

Dit lønudspil skal være den løn, du vil være glad for at opnå, måske med et par tusinde lagt oveni til at forhandle med. Det kunne jo være, at det lykkedes dig at komme igennem med lønkravet.

Husk også, at løn består af mange dele.  Hvis du i lønforhandling har svært ved at komme igennem med kroner/ører, så prøv pension, eller du kan give dig til at forhandle med områder som ferie, avis, mobil, hjemmearbejdsplads m.m.

Sanne Juel